Andromeda

Miód Manuka

Miody Manuka: Eko-Laur Konsumenta 2009, Odkrycie 2010, Odkrycie 2011.

 

Krzew Manuka kwitnie w samym sercu Nowej Zelandii. Profesor  Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka - methylglyoxal.

 

Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg.

 

Badania nad tajemnicą miodu Manuka, przeprowadzone przez naukowców w Dreźnie zostały opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research Journal, w styczniu 2008 roku. Profesor Henle wykazał, że to właśnie methylglyoxal odpowiedzialny jest za unikatowe właściwości miodu Manuka:

"Opierając się na przeprowadzonych badaniach uważamy, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za unikatowe właściwości miodu Manuka. Mogą występować także efekty synergistyczne, dzięki innym składnikom, takim jak polifenole, ale bez methylglyoxalu miód Manuka nie miałby swych unikatowych właściwości."

 

Podobne wyniki badań (2009r.) przedstawił dr hab. Merilyn Manley-Harris z Uniwersytetu Waikato. Powiedział "wiadomo było juz od pewnego czasu, że unikatowe właściwości miodu Manuka są powiązane z methylglyoxalem, ale pochodzenie tego składnika nie było znane".

 

Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku i nie gwarantuje właściwości leczniczych. W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego opieką.

 

 

Skład: Miód z krzewu Manuka

 

Wartość odżywcza

w 5 g (łyżeczka od herbaty)

w 100 g

wartość energetyczna (kJ/kcal)

69/16,5

1380/329

białko (g)

<0,1

<0,4

węglowodany (g)

4,2

79,6

tłuszcze (g)

<0,1

<0,1

błonnik (g)

0

0

sód (g)

0,0008

0,012

methylglyoxal (g)

0,002

0,04

 

 

 

Sposób użycia:

 

Miód Manuka spożywa się jak każdy miód, np. 2-3 łyżeczki rano na czczo, łyżeczkę 3 razy dziennie przed posiłkiem lub do słodzenia napojów (nie gorących - wysoka temperatura osłabia działanie miodu) lub jako dodatek do potraw i deserów. W słoiku znajduje się 100 porcji.

 



Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio