Andromeda

kwi 16, 2014

Kolagen Colvita - skład i działanie

Colvita - skład i działanie

Colvita to suplement diety w kapsułkach składający się z liofilizatu czystego tropokolagenu, ekstraktu z alg morskich i naturalnej witaminy E (octan D-alfa-tokoferylu) otrzymywanej z ziaren soi. Jest łatwo-przyswajalnym kompleksem niezbędnych dla naszego ustroju aminokwasów. W jego składzie oprócz kolagenu znalazły się również algi morskie o silnym działaniu antynowotworowym, wyszczuplającym i detoksykacyjnym oraz witamina E, która silne neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i skutecznie zapobiega procesom starzenia skóry.Colvita to preparat dostępny w postaci żelowych kapsułek. Łatwy do przełknięcia, całkowicie bezpieczny, szybkoprzyswajalny bezpośrednio do krwiobiegu. 

Dzięki liofilizacji (zamrażanie czystego kolagenu do minus 40⁰C w warunkach próżni i sublimacyjne usuwanie z niego wody - suszenie)  COLVITA zapewnia najwyższą czystość biologiczną oraz trwałość składników odżywczych i aminokwasów zachowanych w formie naturalnej. Proces ten pozwala zachować składnikom również doskonałą higroskopijność produktu, a co za tym idzie, również niezwykle wysoką przyswajalność. Dzięki temu Colvita dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne aminokwasy do produkcji własnego kolagenu (część z ok 20 aminokwasów które tworzą łańcuch ludzkiego kolagenu musi być dostarczona z pożywieniem, bo tylko niektóre  aminokwasy są produkowane przez organizm w procesach metabolicznych)

Składniki i ich charakterystyka:

Kolagen - najważniejsze białko dostarczające niezbędnych aminokwasów do produkcji własnego kolagenu - główny składnik tkanki łącznej. Bardzo rzadki w naszej diecie i najczęściej pozbawiony wielu wartości odżywczych w skutek poddawania go obróbce termicznej. Spożywany w formie liofilizatu w postaci kapsułek Colvita pobudza odnowę komórkową i znacznie przayspiesza regenerację włókien kolagenowych. Kolagen odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry, która z kolei wyznacza wiek biologiczny człowieka. Bioprzyswajalny kolagen dostarcza peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy, w tym hydroksyprolinę, której zawartość w liofilizowanym białku sięga  11%.

Algi pozyskiwane są z czystych wód Archipelagu Brehat u wybrzeży Francji. Algi wykorzystane do produkcji Colvity spośród wielu ekstraktów roślinnych posiadają wysoką zawartość jodu, który występuje w algach morskich naturalnie i który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego. Z wielu ważnych cech alg morskich należy wymienić także fakt, że posiadają silne działanie antynowotworowe, wyszczuplające i  detoksykacyjne.

Witamina E – występuje w wielu suplementach diety ponieważ jest najlepiej poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem. Działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnych źródeł bardzo słabe. W Colvicie zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – formę witaminy E otrzymywaną ze źródła naturalnego, jakim są ziarna soi i wykazującą wysoką aktywność biologiczną, która dzięki temu dużo skuteczniej chroni przed degeneracją kod genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.

 

DZIAŁANIE:

Bardzo szerokie i wszechstronne zastosowanie w wielu dziedzinach. Prozdrowotne efekty działania w:

  • cukrzycy
  • zaburzeniach nastroju
  • zaburzeniach wzroku
  • paradontozie
  • chorobach stawów
  • następstwach złamań kości
  • chorobach krwi
  • obniżonej odporności

W dziedzinie kosmetycznej Kolagen Colvita poprawia kondycję i ogólny wygląd skóry. Wpływa na nawilżanie, uelastycznienie, poprawę kolorytu, natłuszczenie oraz stanowi doskonałe wsparcie walce z:

  • ze zmarszczkami i cellulitem
  • przebarwieniami skórnymi
  • przesuszeniem i brakiem elastyczności skóry
  • oparzeniami bliznami i zrostami
  • odleżynami i odmrożeniami
  • alergiami skórnymi, trądzikiem oraz z grzybicami

Zalecane dzienne spożycie:

2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach.

Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Zaprzestać używania w wypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Składniki:

Algi (Fucus vesiculosus), kolagen rybi, witamina E (octan D-α-tocoferylu), żelatyna rybia – kapsułka, liofilizowana cytryna – nośnik.

Wartość odżywcza

 

1 kapsułka (397 mg)

2 kapsułki (794 mg)

100 g

Wartość energetyczna

4,77 kJ / 1,14 kcal

9,54 kJ / 2,28 kcal

1202 kJ / 287 kcal

Tłuszcz

0,01 g

0,02 g

2,8 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,003 g

0,006 g

0,8 g

Węglowodany

0,08g

0,16 g

20,4 g

Cukry

0,05 g

0,09 g

11,5 g

Błonnik

0,10 g

0,21 g

26,1 g

Białko

0,13 g

0,25 g

31,9 g

Sól

0,01 g

0,02 g

2,4 g

Kolagen

0,10 g

0,20 g

25,2 g

Witamina E

6 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu (50 % RDA)

12 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu (100% RDA)

1,7 g

Algi Fucus vesiculosus

 

w tym jod

0,10g

 

45 µg (30 % RDA)

0,20 g

 

90 µg (60% RDA)

25,2 g

 

0,014 g

 

« Powrót

Copyright 2024. All rights reserved.

made by Esencja Studio