Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
maj 13, 2014
Jagody Goji
POCHODZENIE
Roślina ta rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na jednym z pierwszych miejsc tej listy. Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Jagody Goji to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe ( kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne), flawonoidy oraz karotenoidy, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz wiele innych cennych substancji. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Ciekawe przepisy na jedzenie suszonych jagód GOJI znajdziesz TU...
Ekstrakt z suszonych Jagód GOJI możesz kupić TU -->
Suszone jagody goji
Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.
Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.