Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
lis 18, 2014
JAK WAŻNA JEST RÓWNOWAGA FLORY BAKTERYJNEJ W JELITACH!
W naszym układzie pokarmowym żyją miliony mikroorganizmów, głownie bakterii, a także grzybów, które koegzystują ze sobą. Nie wszystkie jednak są dobre dla naszego organizmu - część z nich to patogeny, które powodują choroby i różne dolegliwości.
W jelitach żyje ok. 20 typów bakterii, 400-500 gatunków, a ich łączna liczba sięga nawet 100 bilionów. Łącznie ważą nawet do 2 kg i biorą czynny udział w procesie trawienia ale nie tylko….
Dysbioza (dysbakterioza) to brak harmonii (zaburzenia równowagi, proporcji) w środowisku bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy. Dysbioza to nadmiar patogennych (złych) bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów nad tą właściwą „dobrą, zdrową” mikroflorą jelitową. Taki szkodliwy stan zmienia aktywność metaboliczną jelit, „złe” bakterie uwalniają toksyczne substancje, które mogą powodować wiele schorzeń i dolegliwości.
Typowe objawy kojarzone z dysbakteriozą to:
- ból brzucha, żołądka
- biegunka
- zaparcia
- wzdęcia, gazy
- nieprzyjemny zapach
- zmęczenie
Często pogorszenie samopoczucia następuje w ciągu dnia, szczególnie po spożyciu posiłku. Oznacza to dysbakteriozę i niewłaściwie dobrane składniki posiłku.
Przyjazne bakterie to m.in:
|
Chorobotwórcze bakterie to m.in:
|
L. acidophilus
|
Shighella
|
L. bulgaricus
|
Klebsiella
|
L.casei
|
Clostridum
|
Bifidobacterium
|
Helicobacter Pylori
|
Lactobacillus
|
Salmonella
|
Jak pomagają nam bakterie?
- Likwidują patogeny – dobre bakterie, gdy jest ich wystarczająca ilość trzymają pod kontrolą „złe” bakterie Salmonella, Escherichia coli i Helicobacter Pylori (wywołujące wrzody żołądka) i nie pozwalają się im rozwijać. Kontrolują także populacje drożdżaków
- Tworzą środowisko kwaśne – bakterie gatunku lactobacillus żywią się węglowodanami tworząc kwas mlekowy. Kwas mlekowy obniża PH do 4PH co hamuje rozwój większości drobnoustrojów
- Tworzą substancje - naturalne antybiotyki – bakterie szczególnie L. acidophilus potrafią tworzyć substancje działające jak antybiotyki: laktocytyną, laktobacylinę, laktobrewinę i acydolinę. Substancje te sa w stanie zapobiegać rozwojowi bakterii patogennych np. Salmonelli i E. Coli. Bifidobakterie produkują bakteriocyny – białka będące antagonistyczne to bakterii listeria i enterokoków
- Produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – bifidobakterie w okrężnicy tworzą kwas octowy, który niszczy drożdże i złe bakterie
- Pokrywają powierzchnię jelit chroniąc przed patogenami – odpowiednie ilości bakterii pokrywają wewnątrz warstwę jelita chroniąc przed atakiem patogenów i pasożytów
- Pobudzają odporność – flora bakteryjna pobudza układ odpornościowy. Bakterie typu lactobacilus i bifidobakterie pobudzają komórki wyściółki jelitowej do zwalczania toksyn, drobnoustrojów oraz alergenów. Wpływa na to:
- Pobudzanie przeciwciał immunoglobuliny A – przeciwciało przywierające do patogenów i uniemożliwiające im przyleganie do ścian jelita (wydalanie)
- Pobudzanie tkanki limfatycznej w przewodzie pokarmowym (tkanka limfatyczna występująca w układzie pokarmowym stanowi 60% całego układu odpornościowego)
- Zapobieganie zapaleniom – dzięki działaniu przeciwzapalnemu niektóre bakterie mogą łagodzić nieswoiste zapalenie jelita
7. Przyczyniają się do poprawy trawienia – poprawiają perystaltykę (zapobiegają zaparciom), regulują prace jelit. Bakterie kwasu mlekowego pomagają trawić laktozę, pomagają trawić białka i neutralizują kwasy żółciowe.
8. Chronią przed chorobami serca i rakiem – Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (fermentacja błonnika) regulują poziom cholesterolu i tłuszczu. Maślan ma działanie przeciwnowotworowe, gdyż je uśmierca a pobudza wzrost prawidłowych komórek. Przyjazne bakterie mogą zatrzymać rozwój bakterii produkujące azotany. Azotany są odpowiedzialne za powstawania nowotworów jelita
9. Usuwają toksyny – rozkładają i eliminują z organizmu toksyny np. rtęć, pestycydy
10. Wytwarzają witaminy – dzięki procesom przemiany materii bakterie kwasu mlekowego produkują witaminy B1,2,3,5,6,12, kwas foliowy, biotynę i witaminę K. Bakterie te pobudzają także wchłanianie żelaza, magnezu i miedzi.
Skutki dysbiozy:
- Obniżenie odporności
- Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów
- Zwiększone ryzyko występowania chorób serca
- Chroniczne zmęczenie
- Powstawanie nieswoistego zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
- Zwiększenie namnażania się patogenów
- Bakterii (Salmonella, Klebsiella, Shigella - czerwonka, campylobacter z czerwonego mięsa)
- Drożdży (niszczą obronne właściwości układu pokarmowego przed infekcjami)
- Pasożytów – w jelitach występują jednokomórkowe robaki (nicienie, tasiemce, pełzak czerwonki)
- Alergenów
Jakie są przyczyny dysbakteriozy?:
- Leki
- Sterydy
- Leki antykoncepcyjne
- Antybiotyki
- Stres – zwiększa się poziom kortyzolu a zmniejsza się poziom kwasu mlekowego, zmienia aktywność flory bakteryjnej
- Wiek – osoby powyżej 55 r.ż. maja niższy poziom bifidobakterii