Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
lis 20, 2014
Jak dieta wpływa na równowagę flory bakteryjnej w jelitach?
W naszym układzie pokarmowym żyją miliony mikroorganizmów, głównie bakterii, a także grzybów, które koegzystują ze sobą. Nie wszystkie jednak są dobre dla naszego organizmu - część z nich to patogeny, które powodują choroby i różne dolegliwości.
Dysbioza (dysbakterioza) to zaburzenia równowagi bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy. Dysbioza to nadmiar patogennych (złych) bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów nad tą właściwą „dobrą, zdrową” mikroflorą jelitową. Taki szkodliwy stan zmienia aktywność metaboliczną jelit, „złe” bakterie uwalniają toksyczne substancje, które mogą powodować wiele schorzeń i dolegliwości.
Typowe objawy kojarzone z dysbakteriozą to:
- ból brzucha, żołądka
- biegunka
- zaparcia
- wzdęcia, gazy
- nieprzyjemny zapach
- zmęczenie
W naszym pożywieniu jest wiele składników, które poprawiają harmonię flory bakteryjnej w jelitach. W dzisiejszych czasach trudno jest zadbać o dietę, która zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Coraz częściej sięgamy po przetworzone produkty ubogie w składniki potrzebne dla zdrowia, w tym bakterie probiotyczne. Polecamy Vita Biosa -ekstrakt z 19 gatunków roślin takich, a także żywe kultury 7 bakterii probiotycznych.
Zachęcamy do przeczytania listy produktów, które powinny być uwzględnione w naszej codziennej diecie, ponieważ wpływają na rozmnażanie się "dobrych bakterii". Jednocześnie zalecamy unikanie kilku składników, które wpływają na rozwój "złych" mikroorganizmów np. grzybów.
Błonnik (np. jabłkowy, babka jajowata)- zapewnia regularne wypróżnienia i usuwa z organizmu cholesterol, toksyny, substancje rakotwórcze. Błonnik zapewnia także pokarm przyjaznym bakteriom.
Orzechy i nasiona
Produkty fermentowane źródłem bakterii probiotycznych: jogurt, kefir, twaróg, tofu, kapusta kiszona
Warzywa krzyżowe np. kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, fasola, soczewica – zawierają związki glukozynolany, które ulegają fermentacji (paliwo dla bakterii). Warzywa te zawierają także sulforafan, który blokuje namnażanie się Helicobacter pylori
Tłuszcz np. olej z ryb, olej lniany, olej z pestek dyni
Ryby, zwłaszcza oleiste
Substancje przeciwgrzybicze np. czosnek, oliwa z oliwek, biotyna, sok z aloesu, olejek z oregano (80%), ekstrakt z nasion grapefruita
Probiotyki (żywe bakterie) i prebiotyki (substancje, suplementy sprzyjające namnażaniu się pożytecznych bakterii) – chronią przed wytwarzaniem toksyn w jelitach, zapobiegają zapaleniu jelit, powstawania raka jelit, zapobiegają alergiom, mają działanie przeciwzapalne, zwiększają wchłanianie minerałów w jelicie, podnoszą odporność organizmu (szczególnie u dzieci i osób starszych).
Unikaj:
- cukru we wszystkich postaciach (nawet słodkie owoce). Cukier, węglowodany – są pokarmem dla patogennych drożdży, które uwielbiają słodkie pożywienie. Cukier ułatwia patogennym drożdżakom candida
- pokarmów nierafinowanych (biały ryz, makaron, pieczywo)
- przekąsek (chipsy, ciastka)
Źródło: Książka „Nie powinnam tego jeść” Maria Cross