Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
gru 5, 2014
Kapsaicyna
KTO ZNA KAPSAICYNĘ?
KTO JADŁ PAPRYCZKI CHILI?
Nie wielu z nas słyszało o kapsaicynie, ale wielu zna ostry, piekący smak papryczki chili :)
Kiedy rozgryziesz paprykę chili i poczujesz piekący żar na języku to właśnie moment, w którym uwalnia się kapsaicyna. Kapsaicyna nie tylko oddziałuje bezpośrednio na receptory bólu (np. plastry przeciwbólowe na plecy), ale ma wiele innych dobroczynnych właściwości. Nie wolno jednak przesadzać bo zbyt duże ilości kapsaicyny mogą szkodzić. Dlatego stosujmy ją w przyprawach, a dle celów zdrowotnych stosujmy suplementy diety, w których ilość jest odpowiednio dobrana.
POZNAJ 7 ZALET KAPSAICYNY!
1. ODCHUDZA
Kapsaicynę wyodrębnił i zbadał amerykański chemik L.T. Thresh w 1846 r. od tego czasu kapsaicynę stosowano w terapiach odchudzających, ponieważ kapsaicyna stymuluje metabolizm a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej. Później udowodniono, że kapsaicyna zwiększa wytwarzanie ciepła przez stymulowanie produkcji adrenaliny i dopaminy. Pobudza przez to metabolizm tłuszczów i zapobiega odkładaniu się tkanek tłuszczowych. Badania francuskie potwierdzają to co udowadniają dane amerykańskie przeprowadzone na Uniwersytecie medycznym w Maryland. Okazało się, że mężczyźni i kobiety stosujące preparaty z kapsaicyną tracą więcej tkanki tłuszczowej „brzusznej’ niż ludzie stosujący inne preparaty odchudzające.
2. ŁAGODZI BÓL
Kapsaicyna oddziałuje na receptory bólowe, które występują obficie (w dużych ilościach) w błonach komórek nerwowych. Te właściwość wykorzystano w plastrach i maściach, których zadaniem jest łagodzenie przewlekłych bólów mięśniowych czy reumatoidalnych.
3. DZIALA PRZECIWBAKTERYJNIE
W Ameryce Środkowej ekstrakt z papryczki chili używają do dezynfekcji ran po ukąszeniach, ugryzieniach i oparzeniach. Jak pokazują badania kapsaicyna hamuje rozwój różnych gatunków bakterii np. Salmonella czy Pseudomonas (aeruginosa) oraz innych drobnoustrojów np. Saccharomyces cerevisiae
4. CHRONI ŻOŁĄDEK
Cierpiący na zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego mieszkańcy pn-wsch Indii regularnie jedzą niewielkie ilości papryczki chili. Badania wykazały, że regularne stosowanie kapsaicyny w grupie zdrowych osób znacznie zmniejszało powstawania wrzodów żołądka. Nie wolno jednak przesadzać bo zbyt duże ilości kapsaicyny mogą szkodzić na żołądek
5. NATURALNY ANTYOKSYDANT
Papryka chili lub habanero dzięki kapsaicynie ma zdolność zabijania wolnych rodników, redukowania stresu oksydacyjnego – jest to jeden z naturalnych przeciwutleniaczy. Regularne stosowanie kapsaicyny może opóźnić rozwój arteriosklerozy czyli miażdżycy. Dzięki temu zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca i zawału mięśnia sercowego.
6. WALCZY Z NOWOTWORAMI
Naukowcy potwierdzają, że kapsaicyna hamuje rozwój nowotworów płuc, okrężnicy, prostaty, glejaka, czerniaka. Alkaloid zawarty w chili/ kapsaicynie wywołuje proces śmierci (apoptozy) komórek nowotworowych i niszczy centra energetyczne komórek nowotworowych (mitochondria)
Olej lniany z kapsaicyną (możesz kupić tutaj>>>>)
Olej lniany z kapsaicyną (możesz kupić tutaj>>>>)
Olej lniany z kapsaicyną – dlaczego?
Kapsaicyna dobrze rozpuszcza się w tłuszczach . Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które maja fundamentalne znaczenia dla organizmu. Stanowią m.in. budulec dla tkanki mózgowej oraz wspomaga syntez e hormonów. Olej lniany potrzebny jest do oczyszczania organizmu z toksyn, ma pożądane działania w chorobach żołądka (np. wrzody), jelit, wspomaga proces trawienia. Kwasy omega 3 przekształcają składniki pokarmowe w energię, biorą udział w transporcie tlenu i produkcji hemoglobiny – co zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu.
Kapsaicyna i olej lniany to połączenia składników, które wspierają wzajemnie swoje działanie.