Produkty
Witamina B12 Metylokobalamina Witamina B12 MSE
Witamina K2 MK7 Witamina K2 MK7
Witamin D3 Witamina D3
Kolagen Platinum 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Silver 50ml, 100ml, 200ml
Kolagen Graphite 50ml, 100ml, 200ml
Colvita 60, 120 kaps
Witamina C Colway 100 kapsułek
Olej konopny CBD Witamina B12 MSE
Witamina B 17 Witamina B12 MSE
Migrena - Złocień Maruna Migrena
Młody Jęczmień Młody Jęczmień
Krem nawilżający na dzień 50ml
Krem regenerujący na noc 50ml
Eliksir pod oczy 15ml
Kolagenowy balsam do ciała
Serum wyszczuplające 200ml
Olej Arganowy 60, 120 kaps
Jagody Goji 60, 120 kaps
Ekstrakcja z suszu konopnego
Srebro koloidalne Srebro koloidalne
Różeniec Górski z Syberii
Peeling do twarzy 100ml
Maska kolagenowa z nanozłotem
Tonik do twarzy 125ml
Kolagenowy żel do mycia twarzy 200ml
Masło Shea 100 ml
Miód Manuka Miód Manuka
Oregano 100%
Zestaw do pielęgnacji twarzy
Herbatki Ayurwedyjskie Stres
Różeniec Różeniec
lis 27, 2015
MACA - WIELKI POTENCJAŁ
MACA jest rośliną z rodziny kapustowatych, którą uprawia się głównie w Peru, w rejonie Centralnych Andów na wysokościach 4000-4500 m n.p.m. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat w specyficznej, zimnej i surowej strefie klimatycznej; co wpływa na jej niezwykle odżywcze i prozdrowotne właściwości (im surowsze warunki klimatyczne tym więcej substancji odżywczych wytwarza roślina aby przetrwać). Maca z wyglądu przypomina rzodkiewkę, a jej część jadalną stanowi korzeń występujący w kilku kolorach: żółtym, czerwonym, fioletowym oraz czarnym. Już od ok. 2000 lat MACA stanowi jeden z najbardziej wartościowych pokarmów rdzennych mieszkańców Andów, korzeń rośliny zostaje wysuszony, następnie sproszkowany i w takiej formie jest już gotowy do spożycia.
RÓŻNORODNOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Zawartość procentowa wody w świeżych korzeniach macy wynosi ok. 80%, natomiast w wysuszonych już tylko ok 10%. Pozostałe składniki wchodzące w skład korzenia to : białko, które stanowi ok. 11% (bogate w aminokwasy leucynę, izoleucynę oraz walinę, które niezbędne są podczas odbudowy mięśni po treningu; cennym aminokwasem jest L-arginina wzmacnia układ krążenia, reguluje wydzielanie hormonów przez przysadkę oraz przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej); tłuszcz ok 4% ( zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych wynosi 70,7% a nasyconych 23,9%; taki stosunek tych kwasów jest bardzo korzystny z punktu widzenia odżywczego). Uzupełniająco MACA zawiera ok 70% węglowodanów (w czym 25% z nich to węglowodany przyswajalne) oraz ok 20% błonnika. Korzeń MACY stanowi również bogactwo witamin: B1, B2, B6, A, C i E oraz składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, żelaza, cynku, manganu i miedzi.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające funkcje seksualne i płodność.
Wysokiej jakości macę możesz kupić TU --->>>
Wkaz substancji odżywczych, witamin i minerałów:
Kwas asparaginowy - 97 mg/1 g białka
Kwasu glutaminowy - 156 mg / 1 g białka
Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) - 50 mg / 1 g białka
Histydyna - 22 mg / 1 g białka
Glicyna - 68 mg / 1 g białka
Treonina - 33 mg / 1 g białka
Alanina - 63 mg / 1 g białka
Tyrozyna - 31 mg / 1 g białka
Fenyloalanina - 55 mg / 1 g białka
Walina - 79 mg / 1 g białka
Metionina - 28 mg / 1 g białka
Izoleucyna - 47 mg / 1 g białka
Leucyna - 91 mg / 1 g białka
Lizyna - 55 mg / 1 g białka
Prolina - .5mg / 1 g białka
Sarkozyna - .7mg / 1 g białka
Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w Macy. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są:
Kwas linolowy ~ 33%
kwas palmitynowy ~24%
kwas oleinowy ~ 11%
kwas stearynowy ~ 7%
Kwas palmitoleinowy ~ 3%
W naszej ofercie znajdziesz również:
Witaminy:
Tiamina (B1) - 1 mg / 100g - odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
Ryboflawina (B2) - 76mg / 100g - ważna dla rozwoju ciała i wytwarzania czerwonych krwinek.
Kwas L askorbinowy (C) - 3 mg / 100 g - Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Niacyna (B3) - 35 mg / 100 g - wspomaga krążenie, współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Minerały:
Miedź - 5 mg / 100 g Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład barwnika krwi, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład procesów przeciwutleniających, chroniących błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej i syntezie prostaglandyn, związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.
Cynk - 12 mg / 100 g Niezbędny w wielu procesach metabolicznych i życiowych. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości i gojeniu się ran. Wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma ważny udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Jest też niezbędny przy syntezie związków regulujących wzrost i rozwój. Cynk zwiększa produkcję plemników.
Mangan - 8 mg / 100 g Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju tkanki kostnej i funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w działaniu enzymów niezbędnych do właściwego przyswajania przez organizm biotyny, witamin z grupy B i witaminy C. Mangan jest niezbędny także w wielu procesach takich jak: wytwarzanie barwników włosów i skóry. Wpływa na aktywność płciową, odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych, pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, skutecznie leczy schizofrenie, pobudza syntezę cholesterolu.
Żelazo - 25 mg / 100 g Żelazo należy do mikroelementów o decydującym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego (tworzenie czerwonych krwinek). Znajduje się w wielu ważnych białkach, oraz w centrach aktywnych licznych ważnych enzymów takich jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy.
Selen - 20mg / 100g Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.
Bor - 5 mg / 100 g Jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost i rozwój tkanki kostnej.
Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Niedawne badania wykazały że spożywanie od 1,8 do 2,8 g steroli i stanoli roślinnych dziennie przez okres od 4 tygodni do 3 miesięcy obniża poziom całkowitego cholesterolu o 7% - 11%
Beta-sitosterol - 46,5%
Kampesterol - 27,3%
Ergosterol (prowitamina D2) - 13,6%
Brassikasterol - 9,1%
Glukozynolany : chlorowodorek glukozynowy, p-metoksybenzyl glukozynowy, fruktoza, glukoza, izocyjanian benzylu. Badania naukowe dowodzą, że często spożywane glukozynolaty mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka
Macaenesy i macamidesy: nienasycone kwasy i ich amidy, całkowicie unikalne dla Maca
Fakty wymienione powyżej pokazują że Maca zawiera wile wartościowych składników odżywczych i warto ją uwzględnić w diecie.
WŁAŚCIOWOŚCI
Podstawową i najważniejszą zaletą MACY jest to, że jest ona naturalnym adaptogenem, co oznacza, że w swoim działaniu indywidualnie dopasowuje się do organizmu w zależności od płci i wieku. Czyli wzmacnia organizm, dodaje mu energii ale w przeciwieństwie do innych stymulantów (np. kofeiny, tauryny) – jej długotrwałe stosowanie nie przynosi negatywnych skutków ubocznych, lecz trwale zwiększa zdolności adaptacyjne do stresu środowiskowego. Może być też stosowana jako środek wspomagający leczenie ran, jak również bakteriostatyczny.
Badania naukowe dowiodły wpływ MACY na umysł, spożywanie MACY poprawia pamięć, zdolności przyswajania wiedzy, funkcjonowanie neuroprzekaźników; poprawia również nastrój i ma działanie antydepresyjne, uspokaja, łagodzi stres, redukuje zespół chronicznego zmęczenia.
MACA powinna być również stosowana w stanach osłabienia, niedożywienia, anemii, po przebytych chorobach jako środek obudowujący i regenerujący siły witalne (np. rekonwalescencja oraz okres wzrostu).
MACA zapobiega ubytkom w tkance chrzęstnej oraz kostnej, tym samym zapobiega chorobom takim jak zapalenie stawów oraz osteoporoza. Zwiększa również wytrzymałość i gęstość kości. Posiada również działanie przeciwartretyczne. Przeprowadzono badanie podczas którego podawano ekstrakt z maki oraz vilcacory osobom chorym na artretyzm; w efekcie czego odczuwany ból oraz sztywność stawów zmniejszyły się.
Poprzez regulację gospodarki hormonalnej MACA eliminuje wszelkie nieprawidłowości hormonalne i czynniki chorobotwórcze z nimi związane:
U kobiet łagodzi przebieg menopauzy, zwiększa u nich poziom energii i libido; przeciwdziała bezsenności, uderzeniom gorąca oraz osteoporozie. Ponadto reguluje gospodarkę hormonalną, nieregularne miesiączki, zaburzenia hormonalne. Łagodzi bóle menstruacyjne, problemy z trądzikiem, u starających się kobiet zwiększa szansę na poczęcie dziecka, zwiększa pożądanie seksualne.
Również u mężczyzn wpływa korzystnie na funkcje seksualne oraz na jakość spermy, podnosi poziom testosteronu co wpływa na ilość i ruchliwość plemników. Zwiększa wytrzymałość organizmu, energetyzuje, wspomaga budowę masy mięśniowej. Pobudza libido i poprawia krążenie – przezwycięża zaburzenia erekcji oraz łagodzi przebieg andropauzy.
Według amerykańskich ekspertów w mace nie wykryto żadnych substancji które powodowałyby objawy niepożądane, nie występuje również ryzyko jej przedawkowania.
Artykuł na podstawie informacji min Wikipedia, Naturalna Medycyna, Harmonia