Migrena
Epidemiologia
Migrena występuje u 12–28% ludzi w pewnym okresie ich życia. Zapadalność roczna wynosi 6–15% u dorosłych mężczyzn i 14–35% u dorosłych kobiet. Około 4–5% dzieci poniżej 12 lat ma migreny, z małą różnicą pomiędzy dziewczynkami i chłopcami. Po okresie dojrzewania następuje gwałtowny wzrost liczby przypadków migreny u dziewcząt, który występuje jeszcze we wczesnym życiu dorosłym. W średnim wieku migrena występuje u około 25% kobiet na rok i mniej niż u 10% mężczyzn. Po menopauzie ataki wśród kobiet gwałtownie się zmniejszają, po siedemdziesiątym roku życia około 5% populacji mężczyzn i kobiet cierpi na migreny..
Patogeneza
Przypuszczalnie migrena jest związana z genetyczną predyspozycją do nadwrażliwych reakcji neuronaczyniowych. Podłożem może być nieprawidłowe funkcjonowanie receptorów kanałów jonowych kory mózgowej, neuronów regulujących przepływ mózgowy oraz płytek krwi lub makrofagów, które chemicznie stymulują okołonaczyniowe wewnątrzczaszkowe włókna nerwowe. Wydaje się, że rozszerzająca się depresja korowa (ang. cortical spreading depression) – rozchodząca się fala zmniejszonej aktywności bioelektrycznej kory mózgu jest dominującym mechanizmem migreny z aurą. Według innej hipotezy, tzw. naczyniowej, za fazę aury odpowiada skurcz naczyń mózgowych, który w dalszym etapie przechodzi w nadmierne ich rozszerzenie ze zwiększoną przepuszczalnością ścian, doprowadzając do napadu bólowego.
Ziołolecznictwo
Od wieków proponowano zioła do leczenia migreny. Szczególnie ważne są 2 preparaty ziołowe: wrotycz maruna (d. złocień maruna) (Tanacetum parthenium), używany był już przez greckich lekarzy antycznych, oraz wyciąg z lepiężnika różowego (Petasites hybridus).
Goździk. Przeprowadzone badania zdołały dowieść skuteczności olejku goździkowego (z goździka przyprawowego) na migrenę.
Recepta: Wsypać do dzbanka z zieloną herbatą (przyrządzanie 2 goździki oraz nieco cynamonu i dolać soku z cytryny. Pić 4-5 filiżanek podzielonych na cały dzień.
Inne składniki wspomagające leczenie migreny
- Magnez odgrywa on istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia neuroprzekaźników, napięciu naczyń krwionośnych i poziomu tlenku azotu i innych czynników wpływających na częstotliwość i nasilenie migreny. W 1998 roku pismo Clinical Neuroscience upublikowało badania, które ujawniły, że do 50 procent osób cierpiących na migrenowe bóle głowy ma niedobory magnezu.
Odpowiedni poziom tego minerału oraz wapnia w organizmie może być więc tarczą chroniąca przed migreną.
Do takich wniosków doszedł miedzy innymi niemiecki neurologa Andreasa Peikerta. Według jego odkrycia osoby często cierpiące na migrenę mogą zmniejszyć częstotliwość ataków, jeśli codziennie będą dodatkowo zażywać 600 mg magnezu.
W połowie lat 90. w randomizowanych, kontrolowanych badaniach wzięło udział 81 osób. W grupie osób, które otrzymywały 600 mg magnezu dziennie, między 9 a 12 tygodniu zaobserwowano zmniejszenie częstości napadów o 41,6% (przy 15,8% w grupie otrzymującej placebo). U osób przyjmujących magnez nastąpiło również zmniejszenie nasilenia i czasu trwania bólów głowy oraz ograniczenie użycia leków.
Kuracja pomogła chorym, którzy wcześniej mieli kilka ataków migreny tygodniowo. Dzięki niej bóle głowy wprawdzie nie zniknęły, ale zdarzały się o połowę rzadziej. U 8% badanych pojawiło się niepożądane działanie uboczne dużej dawki magnezu (dolegliwości żołądkowe i biegunki).
- Witamina B2 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B2Jako „klasyczna witamina neurologii”, witamina B2 może okazać się skuteczna w leczeniu migreny. Dawka musi jednak być dość wysoka i dlatego stosowanie witaminy trzeba uzgodnić z lekarze
- Witamina B5 nazywana kwasem pantotenowym przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
DIETA
Dieta eliminacyjna a migrena
Wpływ sposobu odżywiania na występowanie epizodów migreny był wielokrotnie rozważany w literaturze medycznej [np. Leira & Rodriguez, 1996], niewiele jednak badań przeprowadzono w celu potwierdzenia tych spekulacji. Istnieją doniesienia o korzystnym działaniu diety bogatej w węglowodany i niskobiałkowej [Hasselmark i wsp., 1987] oraz diety niskotłuszczowej [Bic i wsp., 1999] na występowanie epizodów migreny.
Badania skuteczności diety eliminacyjnej[19] u osób cierpiących na migrenę przeprowadził zespół lekarzy z różnych uczelni medycznych w Anglii i Szkocji, pod kierownictwem prof. A.J.Dowsona z King’s Colledge Hospital w Londynie [Rees i wsp., 2005]. Badanie skutków diety eliminacyjnej przeprowadzono w formie ankiety po 1 i 2 miesiącach od przeprowadzenia testu ELISA i ustalenia indywidualnego składu nowej diety dla każdego z pacjentów. Średnia liczba odstawionych pokarmów wyniosła 4,7. Analiza kwestionariuszy wskazała, że znaczny odsetek badanych odniósł wyraźne korzyści zdrowotne w wyniku zastosowania diety eliminacyjnej.
Aby uniknąć MIGRENY, stosuj odpowiednią DIETĘ
Autor: Iwona Krupa
Dlaczego dieta przy migrenie jest tak ważna? Bo przyczyną aż 40 procent ataków migreny jest głód! Nie wychodź z domu bez śniadania. Nie zastępuj też obiadu i kolacji kolejną kawą albo batonikiem. Panie dbając o smukłą linię częściej niż panowie stosują głodówkę, a zbyt duży spadek poziomu cukru we krwi spowodowany głodem, to przyczyna większości bólów migrenowych! Dlatego też osoby cierpiące na migrenę powinny pamiętać o regularnym jadaniu trzech, choćby lekkich posiłków i to poczynając już od śniadania.
Dieta przy migrenach: bankietowe zasadzki
Jest wiele produktów żywnościowych, których należy unikać, bo mogą sprowokować migrenę. Składają się na nie sery, orzeszki, czekolada, wędzone wędliny i ryby, marynaty, kawa i alkohol. Zawierają one m.in. substancje powodujące gwałtowny skurcz, a następnie szybkie a tym samym bolesne rozszerzenie naczyń krwionośnych w korze mózgowej. Tak działa np. kofeina.
Bólem migrenowym może też objawiać się reakcja alergiczna na niektóre produkty z listy, uważane za potencjalne alergeny, np. owoce cytrusowe, czekoladę i orzechy. Dwa pierwsze mają w swoim składzie tyrazynę, aminokwas obecny również w dojrzałych serach podpuszczkowych i pleśniowych, a także w piwie, czerwonym winie i innych produktach powstających w procesie fermentacji. Z tyrazyny powstaje w organizmie tyramina, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, ale w obecności pewnych leków i zbyt dużym stężeniu może być toksyczna.
Czynniki sprzyjające migrenie:
- zbyt małe lub zbyt rzadkie posiłki
- niektóre produkty: czerwone wino, wędliny, sery żółte, skorupiaki.
- zbyt duże ilości kawy
- hormony żeńskie (szczególnie podczas miesiączki, hormonalnej terapii zastępczej, zażywania pigułek antykoncepcyjnych czy menopauzy)
- zaburzenia snu (zbyt krótki lub zbyt długi sen, tzw. migreny weekendowe)
- zwyrodnienia kręgosłupa
- napięcie mięśni karku
- zmiany ciśnienia
- hałas, intensywne zapachy, jaskrawe, migoczące światło
- zbyt długie oglądanie telewizji
- gorąca kapiel
- sytuacje stresujące, depresja
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migrena
Źródło: http://www.solgar.pl/wiedza/profilaktyka-i-leczenie/magnez-tarcza-przed-migrena
- Taubert, K., [Magnesium in migraine. Results of a multicenter pilot study]. Fortschritte der Medizin, 1994. 112(24): p. 328-30
Złocień Maruna możesz kupić TU --->>
Inne produkty wspomagające leczenie migreny
Rola kolagenu w organizmie
Mechanizm przyswajania kolagenu naturalnego
Kolagen Colvita - skład i działanie
Wpływ witaminy C na syntezę kolagenu